Det er god eksponering, når store ting flyver
En bus kan ikke flyve. Det kan en meteorit heller ikke, når først den en gang har ramt jorden. Det samme gælder jetjagere uden vinger, store zinkskulpturer og mandsstore modelskibe. De kan heller ikke flyve. Det er derfor altid en god historie, når store ting flyver. Det er også en fantastisk god anledning til at kontakte pressen og få en masse god omtale og fokus på jeres arbejde. Der er næsten garanti for, at de dukker op.
Det gjorde pressen i 2015, da en hvid bus, som var med til at redde danske fanger ud af tyske koncentrationslejre, satte af, fløj hen over Nationalmuseet og ned gennem et skylight i taget for at indgå i en særudstilling. Bevares, en stor kran hjalp til, men det gjorde ikke historien dårligere. Pressen troppede op og ventede med stor tålmodighed på, at bussen lettede, fløj og landede sikkert igen. Og på et tidspunkt fyldtes luften endda af larmen fra TV2 News’ helikopter.
Men hvorfor er det interessant, når store ting flyver ?
Det pirrer menneskets naturlige nysgerrighed, det fascinerer os, vi vil overvære det. Folk stimler altid sammen og kigger på. Journalister er også nysgerrige og bliver opløbets kikkert, som hele Danmark kan kigge med igennem.
Der er gode billeder. Det er guf for både TV, der skildrer begivenheden som udspiller sig, men også for radioreportager, hvor lytterne danner deres egne billeder.
Den djævelske tanke lurer altid. Hvad nu hvis det går galt? Det gør det naturligvis ikke. Alt er tjekket og kontrolleret. Men hvis stroppen alligevel knækker, og syv tons bus som en anden flyverbombe drøner ned gennem taget og smadrer alt på sin vej? Hvad nu hvis den tre og et halvt tons tunge meteorit, som i 2014 skulle løftes ind i museumshaven, gør det samme? Så står journalisten med ikke blot dagens historie, men også med et viralt scoop, der på få døgn deles af millioner lige fra Tokyo til Timbuktu.
Selvfølgelig gik det ikke galt. Bussen blev parkeret pænt i udstillingshallen, og Nationalmuseet blev ramt af det blideste meteornedslag, verden hidtil har set. Med cirka otte kilometer i timen fløj og landede meteoritten sikkert i haven, hvilket TV2 News dokumenterede live.
En udfordring at flytte store ting
Der er altid særlige årsager til, og dermed også en rigtig god historie i, at flytte ting på den måde. Det er dyrt og besværligt, så det er ikke noget man gør, hvis 3 X 34 eller Bullers Flyttebiler kan klare opgaven. Den slags fascinerer.
En flyvetur gennem et skylight med kun 10 centimeter fribord var den eneste måde, bussen kunne komme ind på. Det blev en del af historien.
Dengang Orlogsmuseets store modelskibe skulle flyttes til Tøjhusmuseet, var det mest hensigtsmæssigt at løfte dem ind gennem en luge på andet stokværk. Det blev til en god vejrhistorie i Vores Vejr på DR, fordi skibene kun kunne flyttes i tørt og stille vejr.
Og da Tøjhusmuseet skulle udstille en F-16 jager i Tøjhusgården, fik flyveren en flyvetur over muren.
Så er der tilfælde, hvor historien får et twist, mens den udspiller sig. Da Nationalmuseets konservatorer løftede nogle store zinkskulpturer ned fra toppen af Rosenborg Slot, viste det sig, at den ene skulptur var blevet såret i benet af et skud. Det var formodentlig affyret under kampe ved livgardens kasserne under besættelsen.
Skaber awarewness
Mediernes interesse for store flyvende ting er en enestående chance til at fortælle om jeres virke, og det I arbejder med. Samme aften som den hvide bus fløj, besøgte en museumsinspektør Kulturen på News for at tale om udstillingen. Samtidig så man klip fra bussens tur gennem luften. Det var fantastisk god reklame for udstillingen om de hvide busser og den vigtige historie om, hvordan frivillige reddede 12.000 menneskers liv i de sidste dage af anden verdenskrig.
Tænk på det, næste gang I flytter store ting med kraner. Det er dyrt, det er besværligt, men det er en god historie, når store ting flyver, og dermed er det god eksponering.
Dette indlæg er tidligere bragt som artikel på LinkedIn.
Du er velkommen til at kontakte mig, hvis du har behov for at høre mere om at skabe awareness og eksponering af dit museum.